פקודת הנזיקין בישראל (נוסח חדש 1968) היא פקודה במעמד חקיקה, אשר עיקרה הוא הסדרת הזכויות של נפגעי נזיקין בשל עוולה, במגוון תחומים ותרחישים, ותוך הנחת היסודות להגדרת העוולה, חובת ההוכחה ותחשיבי הפיצוי. הפקודה עוסקת במגוון סוגי נזיקין, בניהם נזקי גוף, נזקי רכוש, פגיעה תדמיתית ואחרות.
עורך דין דן דניאל שי
מייסד ובעל משרד עורכי דין לתאונות דרכים ותביעות נזיקין מהמנוסים בישראל, מרכז את כל המידע הנדרש להתנהלות ולתביעות נזקי גוף, למניעת טעויות ולמיצוי זכויות מלא של נפגעים:
מהם נזקי גוף ובאילו תרחישים ניתן לתבוע פיצוי בגינם?
נזקי גוף עשויים להתקיים בשל אירוע טראומה, דוגמת: תאונה בבית או בעבודה, נפילה במקום ציבורי, פציעה בשל פעילות ספורט, שריפה, תאונת עבודה וכדומה. נזקי גוף עשויים להתרחש גם באמצעות נזק מצטבר דוגמת התפרצות מחלה, ליקוי קוגניטיבי או מגבלה.
אירועים אלו אינם נעימים, ובמקרים רבים מלווים בכאב ובקושי, באובדן הכנסה ובהוצאות טיפול ושיקום. מחיר הפגיעה אף גבוה יותר כאשר מדובר בנזקי גוף מתמשכים, צרכי טיפול מורכבים דוגמת אשפוז וניתוחים, מגבלה פיזית ופגיעה בתפקודים יום יומיים, באופן זמני ומתמשך, או לצמיתות.
בין התרחישים אשר עשויים לזכות בפיצוי כספי:
- פגיעה במקום העבודה
- מחלת מקצוע
- תאונת דרכים
- פגיעה במרחב ציבורי, בית עסק
- פגיעה במרכז מסחרי או מוסד ציבורי
- תאונת תלמיד במסגרות החינוך
- תאונה ביתית
- רשלנות רפואית
מה עושים לאחר אירוע הכולל פגיעות גוף?
- קבלת טיפול רפואי
השלב הראשון והחשוב ביותר לאחר פגיעה גופנית מכל סוג, הוא פנייה לקבלת טיפול רפואי, סמוך ככל הניתן למועד האירוע. שלב זה חשוב הן לצורך אבחון ובדיקה של היקף הנזק, קבלת טיפול מתאים ומניעת החמרה וסיכונים, ומומלץ לגשת למוקד חירום רפואי גם במקרים בהם נראה כי מדובר בפגיעה קלה בלבד. הפנייה למוקד לרפואת חירום בסמוך לאירוע והתיעוד שלה, יאפשרו בהמשך לקשור בין הנזק אשר נגרם לאירוע, ולגורם המחויב לשאת באחריות בגינו.
במעמד הפנייה יש לשתף את הצוות הטיפולי בנסיבות האירוע והמיקום, לוודא ביצוע בדיקה מקיפה על ידי רופא, ובדיקות נוספות על פי צורך.
2. שמירת תיעוד רפואי
עם סיום ההליך הרפואי יש לקבל ולשמור את התיעוד הרפואי ולוודא שהכתוב בו מפרט את כלל המידע, החל מתיאור האירוע וכלה בכלל התלונות והפרוצדורות הרפואיות שבוצעו, לרבות המלצות להמשך מעקב וטיפול.
ככל ומצב הנפגע/ת מאפשר זאת, בשלב הבא יש לפעול לביסוס התביעה העתידית באמצעות איסוף ותיעוד של מידע, דוגמת:
- צילומים של מקום האירוע ומפגעים בטיחותיים במידה וקיימים.
- בהתאם למיקום האירוע ולנסיבות, מומלץ לבדוק האם האזור מצולם ובמידה וכן- האם ניתן לקבל את התיעוד האמור.
- איתור עדים לתאונה/ למקרה הפגיעה.
- פניה לגורמים רפואיים רלוונטיים להמשך טיפול ושיקום ואיסוף תיעוד רפואי.
- תיעוד מלא של הוצאות ואובדן הכנסות אשר התקיימו בשל הפגיעה.
3. פניה לגורם מקצועי
בשלב זה מומלץ לפנות לעורך דין מקצועי ומנוסה בתחום תביעות נזקי גוף, לבחינת היתכנות והערכת פוטנציאל התביעה, ולבניית אסטרטגיה משפטית.
חשוב במיוחד: בכל פנייה של נציגי חברת הביטוח מטעם הגורמים האחראים או של אותם גורמים באופן ישיר, אין לספק בידם מידע מלבד זה הנוגע לקיום האירוע, ואין לנהל משא ומתן ובוודאי שלא לחתום על מסמכים ולקבל פיצוי ישיר המוצע על ידם.
את מי תובעים בגין נזקי גוף?
קיימים מספר גורמים אשר עשויים להוות גורמי תביעה ופירעון, בהתאם לנסיבות האירוע, למיקום ולכיסויים הביטוחיים של הנפגע.
פקודת הנזיקין קובעת פיצוי בשל נזקי גוף אשר נגרמו בשל עוולה וקושרת את הזכות לפיצוי בהוכחת אחריות ו/או התרשלות של הגורם הנתבע.
חריגה לעניין זה היא תביעת נזקי גוף במקרה של תאונת דרכים, אשר מחייבת את חברת הביטוח בתשלום פיצוי כספי שאינו מותנה ברשלנות, לרבות במקרים בהם האחריות לתאונה חלה על הנפגע עצמו.
בין גורמי התביעה האפשריים לפיצוי כספי בשל פגיעת גוף:
- בית עסק, ארגון, מוסד או רשות מקומית אשר בשטחם ו/או במסגרת פעילות מטעמם התקיימה הפגיעה.
- חברות הביטוח המבטחת את הנפגע - במסגרת פוליסת ביטוח תאונות אישיות, ביטוח מבנה, ביטוח תאונות תלמידים.
- מוסד רפואי ציבורי או פרטי - בתביעות רשלנות רפואית.
- תביעת מעסיק במקרה של תאונת עבודה שעיקרה רשלנות.
- ביטוח לאומי - במסגרת מחויבותו לספק מעטפת סוציאלית וזכות קיום בכבוד לתושבי המדינה.
חשוב לדעת: עורך דין נזיקין ותאונות דרכים מנוסה ומיומן יבחן לצד הנזק האמור והערכת סכומי הפיצוי גם את גורמי התביעה האפשריים, לעתים יותר מאחד, ויוביל לתכנון תביעה ובניית אסטרטגיה משפטית מוקדמת, למיצוי זכויות המפגעים ולהבטחת הפיצוי המקסימלי.
יכול לעניין אותך גם: תביעת ביטוח חובה נזקי גוף