נפגעתם בתאונת אוטובוס? כך תדעו אם מגיע לכם פיצוי לפי החוק
פגיעה בתאונת אוטובוס עשויה להתרחש בשל תאונת דרכים שהתרחשה בעת נסיעה באוטובוס או בפגיעתו בהולכי רגל, בשל נפילת נוסע/ת באוטובוס עצמו, בעלייה אליו או בירידה ממנו.
חוק פיצוי לנפגעי תאונות דרכים (1975) יצר הפרדה בין חוק הנזיקין הכללי, לזכויות נפגעי תאונות דרכים, לרבות תאונת אוטובוס, וקובע זכאות לפיצוי שאינה תלויה בשאלת האחריות לתאונה או בצורך בהוכחת רשלנות.
עורך דין דן דניאל שי
מייסד ומנהל משרד עורכי דין מהמובילים בישראל בתחום הנזיקין ותאונות הדרכים, מביא ניסיון משנת 2013 ייצג ועשרות נפגעים במסירות ובמקצועיות, באמצעות אסטרטגיה משפטית חכמה ומותאמת שנבנתה לכל תיק באופן אישי, עד למיצוי זכויות מיטבי ופיצוי מקסימלי ללקוחותיו
תרחישים המוכרים כתאונת אוטובוס:
- פגיעה גופנית של נוסעים באוטובוס שנגרמה בשל מעורבותו בתאונת דרכים עם רכב מנועי אחר,
- התנגשות של האוטובוס בגורם נייח (דוגמת תחנת אוטובוס, מבנה, תמרור), התהפכות או הידרדרות של האוטובוס.
- פגיעה של האוטובוס בהולכי רגל.
- נפילה של נוסע/ת בשל בלימת חירום/בלימה לא צפויה של האוטובוס.
- נפילה של נוסע/ת בשל צפיפות, מחסור במקום ישיבה, נסיעה בעמידה.
- נפילה ופגיעה בעת ניסיון לעלות לאוטובוס או לרדת ממנו.
- פגיעה מחפץ כבד, מטען או ציוד השייך לבעל האוטובוס או לנוסע אחר, וניתק ממקומו בעת הנסיעה באוטובוס.
- פגיעה בשל סגירה או פתיחה של דלת האוטובוס כנגד נוסע/ת.
חשוב לציין כי בכל אחד מן התרחישים האמורים ותרחישים נוספים, זכות הפיצוי היא מוחלטת ואינה מותנית, לרבות מקרים בהם נהג האוטובוס פעל כשורה ותחת חובת אחריות וזהירות. יתרה מכך, גם נפגע אשר במעשיו אשם תורם לפגיעה (דוגמת נוסע שבחר לעמוד ולא לשבת למרות שהיו מקומות ישיבה פנויים), יהיה זכאי לפיצוי בגין נזקי הגוף שנגרמו לו באירוע האמור.
יחד עם זאת, החוק מחריג לעניין זה פגיעה ותאונה אשר התקיימו בכוונה תחילה ו/או בכוונת הונאה.
יכול לעניין אותך גם: כמה זמן אחרי תאונה אפשר לתבוע את הביטוח?
מעורבות בתאונת אוטובוס - מה עושים?
טיפול ותיעוד רפואי
הדבר הראשון והחשוב ביותר בעת מעורבות בתאונת אוטובוס הוא פנייה לקבלת סיוע רפואי. הגעה לבית החולים או למוקד רפואי אחר סמוך ככל הניתן למועד התאונה, חשובה הן לצורך אבחון ובדיקה ראשונית ומניעת נזק מצטבר והחמרה בשל אי קבלת טיפול, והן לצרכי תיעוד, הוכחת נזק ותביעת פיצוי כספי.
גם כאשר נראה כי מדובר בפגיעה קלה ועל פניו לא ניכר צורך טיפולי, מומלץ שלא לוותר על הגעה למרכז רפואי, אבחון ובדיקה על ידי רופא, ביצוע צילומים מקומיים ותיעוד פרטי האירוע.
גם פגיעות קלות עשויות לזכות את הנפגעים בפיצוי בן אלפי שקלים, ובוודאי פתיעות מהותיות יותר, שלעתים מורכבותן מתגלה רק בהמשך.
אסמכתאות
לאחר קבלת טיפול רפואי, וככל והנפגע בעל מסוגלות פיזית וקוגניטיבית, יש לרכז את כלל המידע הרלוונטי לאירוע, לרבות אסמכתאות לצרכי התביעה:
- מספר הקו, שעת הנסיעה ומסלול הנסיעה
- מקום התאונה
- פרטי האירוע כפי שהנפגע ראה/חווה אותו
- כרטיס הנסיעה/אסמכתא לתיקוף דיגיטלי
- מסמכי התיעוד הרפואי, הממצאים הראשוניים וההמלצות הרפואיות מבית החולים.
- הוצאות רפואיות
דיווח לחברת הנסיעות
במידה ונהג האוטובוס אינו מודע לקרות המקרה בזמן אמת, וככל והנפגע במצב המאפשר זאת, חשוב ליידע את הנהג בזמן אמת אודות הפגיעה, ולקבל את פרטיו: שם הנהג, פרטי רישיון הנהיגה וההיסעים שלו ומספר רישוי של האוטובוס.
בין אם בוצע הדיווח לנהג בזמן אמת ובין אם לאו, חשוב לדווח לחברת הנסיעות על התאונה והפגיעה מוקדם ככל הניתן. דיווח זה ניתן לבצע באמצעים דיגיטליים, באתר החברה ובערוצי הדיגיטל שלה, תוך פירוט נסיבות האירוע והפגיעה. יש להקפיד על דיווח ענייני בלבד, מבוסס עובדות, ללא פרשנות אישית, טענות או תביעה כלשהי.
פניה לייעוץ משפטי
פניה לעורך דין אשר מתמחה בענף הנזיקין, בדש על נזקי גוף ותאונות דרכים, להתייעצות, בחינת מאפייני האירוע והנזק שנגרם בגינו, ולתכנון אסטרטגיה משפטית והגשת תביעה.
חשוב לדעת:
תביעה בגין תאונת אוטובוס תוגש כנגד חברת הביטוח אשר מבטחת את האוטובוס בביטוח חובה.
במידה ובעת התאונה לכלי הרכב לא היה קיים כיסוי ביטוחי, או לחילופין מדובר בפגיעה בהולך רגל בתאונת פגע וברח, ניתן לתבוע את קרן קרנית- הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים, שהוקמה במטרה לספק מענה וכיסוי ביטוחי לכלל הנפגעים בתאונות דרכים בישראל.