פגיעות בגוף עלולות לגרום, מלבד לסבל מיידי, גם לנזקים מתמשכים ולעתים להתמודדות שנמשכת למשך כל חייו של הנפגע. הנזק יכול לבוא לידי ביטוי בירידה ברמת התפקוד היום-יומי, ביכולת לעבוד, בעצמאות ובאיכות החיים בכלל.
תביעת פיצויים בגין נזקים פיזיים, נפשיים או שניהם יחד היא תהליך לא פשוט שמצריך סיוע משפטי של עורך דין מומחה בתחום הנזיקין, שיוכל ללוות את הנפגע לאורך כל השלבים בדרך ולדאוג למיצוי הזכויות המגיעות לו על פי החוק.
הערכת הנזקים: מהם הגורמים שעשויים להשפיע על גובה הפיצויים?
אירועים כמו תאונות דרכים, קטטות או תאונות עבודה הם חלק מהמקרים השכיחים ביותר בהם אנשים נפגעים בגופם ולרוב גם בנפשם, פגיעות שיש להן השלכות רבות ושיכולות לזכות את הנפגע בפיצוי כספי שמטרתו לסייע לו להתמודד עם אותן השלכות.
גובה הפיצויים שיכול להיקבע בתביעה לנזקי גוף, תלוי בכמה גורמים וביניהם:
- נזק זמני או קבוע ומידת החומרה של הפגיעה – רמת הפגיעה ומידת השפעתה על עתיד הנפגע לטווח הרחוק. ככל שהפגיעה חמורה יותר ומשפיעה על תפקוד הנפגע לזמן ארוך יותר או אפילו לצמיתות, כך יעלה סכום הפיצויים בתביעה.
- נזק כספי – היקף הפיצויים נועד, בין היתר, לכיסוי הוצאות על טיפולים רפואיים, הוצאות על סיוע רפואי, סיעודי ונפשי ורכישת אביזרים וציוד שנדרש לנפגע על מנת לתפקד, פיצויים בגין אובדן כושר השתכרות ועוד.
- נזק שאיננו ממוני – הפיצויים אמורים לכסות על עוגמת הנפש שנגרמה לנפגע, נוסף על הפגיעה באיכות חייו וכן על הסבל והכאב שנגרמו לו.
נוסף על הגורמים הללו, גילו של הנפגע יכול להשפיע גם הוא על סכום הפיצויים שייקבע לו – נזקים שנגרמו לאדם צעיר שעתידו לפניו ופוטנציאל ההשתכרות שלו היה גבוה טרם הפגיעה, ייחשבו כפגיעה חמורה יותר לעומת אדם מבוגר בגיל הפנסיה, למשל, מה שסביר שישפיע על גובה הפיצויים.
סוגי נזקים ועילות לתביעה
העילות לתביעת פיצויים בגין נזקי גוף יכולות להשתנות, כאשר חיזוק הטענות של הנפגע ייעשה בהתאם לעילת התביעה.
טענה לנזקי גוף כתוצאה מרשלנות רפואית, למשל, בין אם מדובר באבחון שגוי, טיפול שלא בהתאם לפרוטוקול הרפואי או כל רשלנות אחרת, יצריכו הוכחה כי המטפל או המוסד הרפואי הם האחראים לפגיעה ולהיעזר בתיעוד של התהליכים הרפואיים שהוא עבר.
נזקים פיזיים שנגרמו מפציעה בכלל מפגעי בטיחות במרחב הציבורי, לעומת זאת, בין אם מדובר בבור באמצע מדרכה ברחוב או בהחלקה ונפילה בעקבות רצפה רטובה, יצריכו תיעוד של המפגע ופנייה לגורם שאחראי על התחזוקה באיזור שבו התרחשה הפציעה.
חשוב לתעד את הסיטואציה עצמה, ככל שניתן לעשות זאת, כמו גם את התהליכים הרפואיים שהנפגע היה צריך לעבור לאחריה, כדי שהתיעוד – תמונות, סרטונים או עדויות של אנשים שצפו במתרחש בזמן אמת, ישמש כראייה תומכת שתחזק את טענות הנפגע, לכשיגיש את תביעת הפיצויים שלו.
מקרה לדוגמה: קטטה שהסתיימה בנזקי גוף ונפש
אדם שיצא לבילוי נקלע לקטטה, בה היו מעורבים עוד שלושה אנשים שהיכו אותו באופן קשה. הנזק הגופני היה חמור וכלל פציעות בכמה איברים, מחלה אוטואימונית שהתפתחה בגופו לאחר המקרה וכן נזק נפשי שבא לידי ביטוי בפגיעה פסיכיאטרית לצמיתות.
למקרה היו עדים מספר אנשים, זאת נוסף על תיעוד ההליכים הרפואיים, הבדיקות והטיפולים שעבר הנפגע וששימשו לחיזוק הטענה כי הנזק הפיזי והנפשי שנגרם לו הוא חמור ביותר.
לאחר שהושג הסכם פשרה ראשוני, הוא בוטל והמקרה נידון שוב בבית המשפט, שפסק פיצויים גבוהים בהרבה מאלו שהושגו בהסכם הפשרה, לטובת התובע.
מיצוי זכויות בעקבות פגיעה: חשיבות הסיוע של עורך דין מהרגע הראשון
הפיצויים מאפשרים לנפגעים לממן את הטיפולים הנחוצים, להתפרנס בכבוד ולשמור על איכות חייהם. במקרים מסוימים, הפיצויים למעשה מהווים את מקור ההכנסה היחיד של הנפגע ובני משפחתו, שנאלצים להתגייס למען החלמתו ותמיכה בו, לכן חשיבותם רבה אף יותר.
מיצוי הזכויות של הנפגע לאחר פגיעה ובפרט אם הנזקים הגופניים והנפשיים הם חמורים, הוא חיוני ביותר כיוון שסכום הפיצויים נועד להקל על הנפגע בהתמודדות ארוכת-הטווח עם ההשלכות של הפגיעה.
עורך דין מומחה נזקי גוף יידע לבנות את תיק התביעה בצורה חזקה ולהוכיח את מלוא הנזקים שנגרמו, לרבות נזקים עתידיים, כדי למצות את פוטנציאל הפיצוי ולהשיג את הסכום המקסימלי האפשרי עבור הנפגע.
עורך הדין דן דניאל שי הינו מומחה לדיני נזיקין ובעל ניסיון רב שנים בליווי וייצוג נפגעים בתביעות בגין נזקי גוף, למען מיצוי הזכויות המגיעות להם.
יכול לעניין אותך גם: